Goed tandenpoetsen is van levensbelang, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit van Harvard

Twee keer per dag je tanden poetsen is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar voor patiënten op de intensive care kan het van levensbelang zijn, blijkt uit nieuw onderzoek van Harvard. Met een goede mondhygiëne kan je allerlei ellende voorkomen.

Onderzoekers ontdekten vooral dat patiënten die dagelijks hun tanden poetsten veel minder kans hadden om een longontsteking op te lopen in het ziekenhuis. Het effect van tandenpoetsen was met name aanzienlijk bij mensen die aan de beademing lagen en niet in staat waren hun eigen tanden schoon te houden.

Darmbacteriën

Daarnaast kan ook de beademingsbuis voor problemen zorgen. Bepaalde doorgangen in je lijf staan open, waardoor bacteriën rond kunnen krioelen, vertelt Diederik Gommers, afdelingshoofd Intensive Care van het Erasmus MC. “Omdat je met een buis in je mond platligt, kunnen darmbacteriën in je longen komen en voor een longontsteking zorgen.”

Bovendien hebben patiënten die op de IC liggen al een verzwakt afweersysteem. “Ze hebben het dus al moeilijk”, zegt Gommers. “Als ze een longontsteking krijgen, dan krijgen ze het nog zwaarder en liggen ze nog langer op de intensive care.”

Antibioticum

Daarom zijn ze in Nederlandse ziekenhuizen al erg gefocust op het goed schoonhouden van de mond, zegt de voorzitter. “In Nederland geven we een bepaald antibioticum om de mond heel schoon te houden. Maar het is ook heel belangrijk dat de tanden goed worden gepoetst.”

Kleinere kans op overlijden

Uit het onderzoek van Harvard bleek het risico op een longontsteking flink kleiner bij IC-patiënten met een goede mondverzorging. Bij mensen aan de beademing was de kans op problemen wel 30 procent kleiner. Voor normale ziekenhuispatiënten nam het ook flink af, met 15 procent.

Voor mensen die op de IC liggen neemt ook het risico op overlijden flink af met een goede mondverzorging, namelijk met een vijfde. Ook liggen patiënten die goed hun tanden poetsen gemiddeld korter aan de beademing én minder lang op de intensive care.

Goede mondhygiëne is sowieso belangrijk voor de algehele gezondheid. “Er is bijvoorbeeld een wisselwerking tussen infecties in de mond en diabetes”, vertelt tandarts Koen den Brok. “Dat geldt ook voor hart- en vaatziekten.”

“Mensen hebben vaak geen last, maar toch zijn er soms ontstekingen in de mond die serieuze gevolgen hebben”, zegt Den Brok. “Als iemand bestraald gaat worden of chemo krijgt, dan moet diegene eerst langs de tandarts om te kijken of er geen ontstekingen in de mond zitten.”

Voorkomen beter dan genezen

Den Brok wil dan ook benadrukken hoe belangrijk het is om regelmatig naar de tandarts te gaan. Een halfjaarlijkse controle kan preventief werken. “Daardoor kunnen we er bijtijds bij zijn. En daar voorkomen we een hele hoop ellende mee.”

Bron: Editie NL
Publicatiedatum: 03-01-2024


Terug naar overzicht