Kronen en bruggen
Een tandheelkundige kroon is een veel voorkomende behandeling die wordt gebruikt om beschadigde, gebroken of verzwakte tanden te herstellen. Een kroon, of meerdere kronen, kunnen ook uw glimlach te verbeteren.
Een kroon is een op maat gemaakt kapje dat over de bestaande tand wordt geplaatst om de vorm, grootte en functionaliteit te herstellen. Een brug vervangt 1 of meerdere tanden of kiezen. Een brug bestaat uit een kunsttand- of kies, met een bevestiging aan naastgelegen kiezen of tanden. Hieronder vindt u informatie over wat u kunt verwachten bij het krijgen van een tandheelkundige kroon of brug.
Waarom een kroon nodig kan zijn
Een tandheelkundige kroon kan nodig zijn als u een tand heeft die beschadigd is door tandbederf, een breuk en deze niet te herstellen is met een vulling. Soms is een kroon ook nodig als u een tandheelkundige ingreep hebt ondergaan zoals een wortelkanaalbehandeling, dit zorgt namelijk voor een groter risico op breuk en een kroon kan de tand of kies hiertegen beschermen. Een kroon kan ook worden gebruikt om een cosmetisch probleem te corrigeren, zoals het bedekken van een verkleurde of scheve tand.
Het wordt een kroon gemaakt?
Het proces van het plaatsen van een kroon omvat meestal twee afspraken. Tijdens de eerste afspraak zal uw tandarts de (beschadigde) tand voorbereiden door een deel van het oppervlak te verwijderen om ruimte te maken voor de kroon. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving. Vervolgens zal er een afdruk of scan van uw tand worden gemaakt. Hiermee gaat het tandtechnisch laboratorium aan de slag om uw kroon te maken.
In de tussentijd zal uw tandarts een tijdelijke kroon plaatsen om uw tand te beschermen terwijl uw permanente kroon wordt gemaakt. Bij de tweede afspraak zal uw tandarts de tijdelijke kroon verwijderen en de permanente kroon op uw tand plaatsen met een speciale lijm. Vervolgens zal uw tandarts ervoor zorgen dat de kroon comfortabel past en uw bijtkracht correct verdeelt.
Hoe lang gaan ze mee?
Het is belangrijk om uw kroon goed te verzorgen om ervoor te zorgen dat deze lang meegaat. Net als uw natuurlijke tanden moet u uw kroon poetsen en flossen en regelmatig een tandartsbezoek plannen voor controle. Vermijd het gebruik van uw tanden als gereedschap, omdat dit de kroon kan beschadigen. Uit literatuur blijkt dat kronen gemiddeld 15 jaar mee gaan, in de praktijk blijkt dit, bij goede verzorging, langer te zijn.
Heeft u nog vragen?
Wilt u meer weten? Of bent u benieuwd of wij uw lach kunnen verbeteren, stel al uw vragen gerust tijdens de controles. U kunt ook altijd contact met ons opnemen.