Vanaf wanneer naar de tandarts?

U kunt uw kind van kleins af aan meenemen wanneer u zelf naar de tandarts gaat. Zo wennen ze al op jonge leeftijd aan de tandarts en aan onze praktijk. Vanaf 1,5 jaar mag uw kind voor het eerst zelf de stoel in en controleert de tandarts het gebit.

Het eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek maken we kennis met elkaar. Wij vinden het belangrijk om een goed contact te krijgen met uw kind. Die eerste keer doen we meestal geen behandeling. Wel bekijken we het gebit en maken we eventueel röntgenfoto’s. Dat doen we allemaal op een speelse manier. Daarna bespreken we met u de vervolgstappen en bereiden we uw kind voor op de volgende afspraak.

Tips voor het eerste tandartsbezoek

Voor een kind kan het eerste tandartsbezoek best spannend zijn. Daarom is het belangrijk om uw kind een beetje voor te bereiden. Probeer niet te veel details te vertellen. U kunt uw kind vertellen dat het belangrijk is om naar de tandarts te gaan om de tanden gezond en sterk te houden. Of vertel dat de tand of kies ziek is en dat de tandarts deze beter gaat maken.

Laat de tandarts zelf vertellen wat er precies gaat gebeuren. Dit omdat je als ouder soms de behandeling anders of mooier omschrijft dan het is. Hierdoor raakt het kind zijn of haar vertrouwen kwijt. Bovendien bereiden wij uw kind voor op de behandeling met  aangepaste taalgebruik.

Hierbij nog een paar tips:
• Heeft uw kind vragen? Stel deze dan samen aan de tandarts;
• Kies een rustig moment uit om uw kind te vertellen over de zieke tand/kies;
• Beloof uw kind vooraf geen cadeaus. Dit werkt vaak negatief, omdat het kind denkt dat er iets ergs staat te gebeuren, juist omdat er wat wordt beloofd. U kunt eventueel later een beloning geven als de behandeling klaar is;
• Geef uw kind vertrouwen en probeer geen negatieve ervaringen over te brengen;
• Laat alles zo veel mogelijk over aan de tandarts en assistente;
• Uw kind mag natuurlijk een lievelingsknuffel meenemen.

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer weten over de behandeling van uw kind? U kunt Cecile Ooms een mail sturen, die zal ze zo spoedig mogelijk beantwoorden. Of laat uw telefoonnummer achter, dan belt Cecile u zo spoedig mogelijk terug.