Kunstgebit

Een gebitsprothese, ook wel kunstgebit genoemd, is een uitneembare prothese die wordt gebruikt ter vervanging van ontbrekende tanden en kiezen. Het kan gebruikt worden voor het herstellen van een volledige tandboog (een volledige gebitsprothese) of slechts een deel daarvan (een partiële gebitsprothese).

Een gebitsprothese kan nodig zijn als gevolg van verschillende redenen, waaronder tandbederf, tandvleesaandoeningen, trauma, of ouderdom. De gebitsprothese wordt op maat gemaakt voor elke individuele patiënt, met als doel om een zo comfortabel en natuurlijk mogelijk resultaat te bereiken.

Uw eerste volledige gebitsprothese

Soms zijn tanden en kiezen zo erg aangedaan door tandbederf en tandvleesaandoeningen of zijn er simpelweg te weinig tanden en kiezen over, dat er geen andere mogelijkheid meer bestaat dan het maken van een volledige gebitsprothese. In dit geval noemen we dit de immediaat prothese of noodprothese.

Dit is de eerste prothese die gemaakt wordt op basis van de huidige situatie in uw mond. Er worden afdrukken gemaakt zodat het tandtechnisch laboratorium aan de slag kan met het vervaardigen van de gebitsprothese. Afhankelijk van de situatie volgen er daarna meerdere afspraken.
Bij de laatste afspraak is de gebitsprothese klaar en worden alle resterende tanden in de mond worden verwijderd. De gebitsprothese wordt onmiddellijk na de tandextractie geplaatst. Het doel van deze behandeling is om een functionele en esthetisch acceptabele set tanden te bieden terwijl het tandvlees geneest van de tandextractie.

Voordelen van een volledige immediate prothese zijn onder andere dat de patiënt onmiddellijk een esthetisch acceptabel resultaat heeft, wat kan helpen bij het herstellen van het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven.

Echter, er zijn ook nadelen aan deze behandeling. Direct na de extractie kan de mond gezwollen zijn en kan er sprake zijn van pijn en ongemak. Daarnaast kan het enige tijd duren voordat de patiënt gewend is aan de nieuwe prothese en kan er een aanpassingsperiode nodig zijn om goed te kunnen eten en spreken. Dit is normaal.
Gedurende een aantal maanden slinkt de kaak en zijn er meerdere aanpassingen nodig om de prothese goed passend te krijgen. Vaak moet deze na verloop van tijd opgevuld worden zodat deze niet te los gaat zitten.
Na ongeveer 12 maanden kan de definitieve gebitsprothese gemaakt worden.

De volledige gebitsprothese

Heeft u al een volledige gebitsprothese? Laat deze dan jaarlijks controleren door uw tandarts. De tandarts controleert de gebitsprothese op pasvorm en slijtage. Uw slijmvliezen worden gecontroleerd en tandsteen bij eventuele implantaten wordt verwijderd.

Wil u een nieuwe volledige gebitsprothese? Afhankelijk van uw verzekeraar wordt dit vergoed uit de basisverzekering, vraag uw tandarts om meer informatie.

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.